Vážení klienti, vzhledem k vysokým teplotám může dojít ke znehodnocení nebo poškození zboží, a proto doporučujeme objednávat zboží domů nebo na výdejní místa, nikoli do Z Boxů a Balíkomatů. Za případné škody v těchto případech nepřebíráme odpovědnost. Děkujeme za pochopení.

Souvisí mikrobiom, naše vlastní tajná zahrada, s menopauzou? Ó ano! A jak!

Menopauza, klimakterium nebo přechod. Těmito třemi názvy se říká období v životě ženy, kdy dochází k postupnému snižování funkce vaječníků. Hormonální výkyvy končící nedostatkem tvorby ženských pohlavních hormonů s sebou přinášejí několik subjektivní nepříjemné příznaky a časem i objektivní nebezpečí řídnutí kostí a kornatění tepen.

Menopauza je poslední menstruační cyklus. O nástupu klimakteria tedy mluvíme, když žena nejméně rok nemenstruuje. Toto období začíná kolem 45. až 55. roku života a jeho délka je velmi individuální. Přechod není nemoc, ale část života, kdy organismus ženy přirozeně přestává být plodný.

Většina žen, i těch, které to ještě nezažily, ví, že příznaky nedostatku hormonů se mohou projevovat návaly horka, pocením, nespavostí či výkyvy nálady. Některé klimakteričky nemají téměř žádné potíže, jiné toto období prožívají s velkými problémy – jsou podrážděné, nesoustředěné, mívají deprese, poruchy paměti, problémy se spánkem, mívají návaly veder, noční pocení, pociťují suchost v pochvě, bolesti při pohlavním styku, trpí ztrátou. a podobně. Ale to jsou jen ty subjektivní nepříjemné projevy. Neviditelné změny související s nedostatkem hormonů se dějí uvnitř organismu.

,,Průměrný věk menopauzy je překvapivě velmi stabilní a ovlivňuje ho jen velmi málo faktorů. Medián věku, ve kterém se dnes ženy dožívají menopauzy, je kolem 51 let.," tvrdí MUDr. Karol Javorka, PhD., v článku Gynekologický management v perimenopauze a postmenopauze.

Uvědomme si, že pokud je průměrný věk poslední menstruace na Slovensku těch 50-52 let a ženy se dožívají 76-78 let, vlastně třetinu svého života přežijí v estrogenové nedostatečnosti. Ženský pohlavní hormon estrogen je ten, který ženu chrání před kardiovaskulárními chorobami, i proto mají ženy do menopauzy podstatně méně infarktů či mozkových mrtvic v porovnání s muži. S nástupem klimakteria se však karta obrací. Podobně estrogen chrání před nadměrným odbouráváním kostní hmoty.

Byly těhotné nebo kojili
V minulosti ženy nepociťovaly jmenované problémy až v takové míře.
Často byly těhotné, kojily, takže měly vysoké hladiny ženských pohlavních hormonů, které je chránily i před rakovinou prsu. Nedožívali se tak vysokého věku. Dnes se věk odchodu do důchodu každým rokem posouvá. A v období těch nejproblematičtějších hormonálních výkyvů je žena ještě na vrcholu kariéry!

Pokud musí pracující žena věnovat velkou část energie k tomu, aby zvládla sama sebe se svými klimakterickými problémy, kolik síly jí zůstane ke splnění požadavků z okolí? Klimakterický syndrom může být velmi nepříjemný, mnohé změny v organismu se zpočátku ani nedají zjistit, funkční porucha z nedostatku estrogenů se ještě neprojevila na anatomickém obraze.

Blog-menopauza2

Hormony, fytoestrogeny a probiotika
Jednou z možností, jak zmírnit příznaky menopauzy, jsou hormonální přípravky. Existují ve formě tablet, náplastí až po místně účinkující přípravky jako poševní gely a krémy. Většina žen v zásadě ví, že problémy související s nedostatkem hormonů lze řešit jejich nahrazováním. Stále více z nich však ze zdravotních důvodů nebo osobních obav z rizikových faktorů nemůže a nechce užívat klasickou hormonální léčbu. Bojí se především rakoviny prsu, i když rakovina prsu je onemocnění, na které má vliv tolik faktorů, že je obtížné přisoudit za něj vinu jen užívání hormonů.

Menopauzální ženy stále častěji upřednostňují použití přírodních látek. fytoestrogenů. ,,V poslední době se zvyšuje poptávka po alternativách estrogenu," píše PharmDr. Silvia Fialová v odborném časopise Praktické lékárnictví. Na asijské populaci se totiž dokázalo, že zvýšená konzumace tzv. fytoestrogenů, látek, jaké se nacházejí ve více než 300 rostlinách a ve střevech přeměňují na molekuly podobné estrogenům, zajišťuje tamním ženám jakousi odolnost vůči více obtížím spojeným s obdobím přechodu.

A jak mohou ovlivnit menopauzu probiotika? O spojení mezi střevem a hormony píše ve své knize „Hormonální inteligence“ Dr. Aviva Romm, lékařka, porodní asistentka a bylinkářka (vyd. Příroda, 2022). ,,Většina starověkých léčebných metod, od čínské po ajurvédskou a starořeckou medicínu, vnímala trávení jako klíčové pro zdraví a vitalitu. Míra, do jaké věda potvrzuje mocnou roli, kterou hraje zdraví našeho střeva, v téměř každém aspektu našeho zdraví, je ohromující. Dnes víme, že náš trávicí systém, především tenké a tlusté střevo, neustále dynamicky dvousměrně komunikuje s endokrinním systémem. Není pochyb, že zdravotní stav střeva dokáže zlepšit, resp. narušit hormonální rovnováhu a vzhledem k tomu, že až 90 % žen trpí trávicími obtížemi, není to vůbec zanedbatelná příčina,“ dodává autorka.

Špecifický mikrobiom - estrobolom

Jak střevo ženy ovlivňuje hladiny estrogenu? Jak tento hormon souvisí s trávicím systémem? ,,Estrogen se tvoří ve vaječnících a v menší míře v tukových buňkách a nadledvinkách. Následně cirkuluje v krevním oběhu a vykonává všechny ty úžasné věci, které dokáže. Na konci své cesty se estrogen dostává do jater, kde se rozkládá, deaktivuje a připravuje k vyloučení. Vylučuje se do střeva a měl by se vyloučit stolicí. Když je estrogen ve střevech, potýká se s velmi specifickým mikrobiomem, estrobolomem, jehož celá práce spočívá v regulaci hladiny estrogenu. Bakterie estrobolomu jsou také malými výrobními centry schopnými vyrobit estrogen z rostlinných částí naší stravy. Dělají to přeměnou složek zvaných lignany (v zelenině, luštěninách, lněných semínkách) na složky podobné estrogenu zvané fytoestrogeny (rostlinné estrogeny). Tělo by je nedokázalo využít, pokud by na ně nepůsobily tyto bakterie. Pokud je tedy střevo a jeho mikrobiom zdravý a správně vyživovaný, je to velkou výhodou ve prospěch hormonálního zdraví," píše Dr. Aviva Romm. ,,Pokud se však věci vymknou z rovnováhy, nastává dysbióza. i mozková mlha, chronická úzkost či deprese, kvasinkové a houbové infekce, celková únava, potřeba konzumace cukru a podobně. Inventář ženských diagnóz souvisejících s disbiózou je velmi bohatý,“ dodává autorka v knize Hormonální inteligence. To je zároveň i odpověď na otázku, jak souvisí mikrobiom s projevy menopauzy.

PROBIO WOMAN THERAPY obsahuje 13 cílených živých probiotických kmenů včetně prebiotik. Probiotické kmeny zlepšují zdraví vagíny, zmírňují vaginální zánět a zabraňují jeho opakování, regulují hladiny hormonů, podporují vyprazdňování, regulují metabolismus, zmírňují příznaky ženské menopauzy způsobené nedostatkem estrogenu a kontrolují hmotnost.

Blog-menopauza3


I v přechodu můžeme být v pohode

Stadia období přechodu od premenopauzy až po postmenopauzu
Premenopauza – začátek klimakteria
(obvykle na začátku 40. let věku), kdy menstruační krvácení zpravidla zesílí a stává se nepravidelným. Plodné období je pro ženu ideální, má normálně fungující ovulaci, produkuje si ženské pohlavní hormony estrogeny i progestiny a jejich střídání navozuje normální, pravidelné menstruační krvácení. Kolem 40-tky začíná tzv. . premenopauza, období před nástupem menopauzy, kde ještě nedochází k poruchám produkce hormonů, ale zkracuje se první fáze menstruačního cyklu. Pokud taková žena dosud používala přirozené metody kontroly početí, v premenopauze často selhávají a žena může neplánovaně otěhotnět. Ovulace se totiž může posunout ze 14. dne na 7.-8. den cyklu, tedy těsně po menstruaci, kdy si žena mylně myslí, že může mít bezpečný pohlavní styk. Žena má tedy zkrácený, ale stále pravidelný menstruační cyklus.

Perimenopauza – období před i po poslední menstruaci, trvající obyčejně několik let, kdy se objevují fyzické příznaky, například návaly horka, a menstruace se stává ještě méně pravidelnou. Žena se dostává do období, kdy už ne každý cyklus je i ovulační. Zpočátku je cyklů bez ovulace pomálu, ale později začnou převažovat. To se projevuje poruchami v menstruačním krvácení. Žena má stále normální produkci estrogenu, je-li však její cyklus bez ovulace, dochází k nedostatečné produkci gestagenů. Gestagen totiž produkuje žluté tělísko, které vzniká z prasklého folikulu při uvolnění vajíčka. Čili jen tehdy, má-li žena ovulaci. Pokud je cyklů bez ovulace stále více, nedostatek gestagenů se také může projevit projevy pocení a návaly. To však ještě není způsobeno nedostatkem estrogenu, jak je většinou míněno, ale nepoměrem mezi estrogenem a gestagenem.

Menopauza znamená poslední menstruační krvácení, a to lze zjistit až zpětně, když žena už asi rok nemá menstruaci. Do té doby nemůže říci, že krvácení bylo opravdu poslední. To znamená, že její vaječníky přestaly produkovat estrogen.

Postmenopauzacelý zbytek života po ukončení menstruačního cyklu.


Zdroje

Gynekologický manažment v perimenopauze a postmenopauze

https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/gynekologicky-manazment-v-perimenopauze-postmenopauze

Kto je Aviva Romm: https://avivaromm.com/about/

Fytoestrogény a ich použitie v menopauze

https://www.solen.sk/storage/file/article/7c6529082a9bd8761b47a5fda166037f.pdf