Vážení klienti, vzhledem k vysokým teplotám může dojít ke znehodnocení nebo poškození zboží, a proto doporučujeme objednávat zboží domů nebo na výdejní místa, nikoli do Z Boxů a Balíkomatů. Za případné škody v těchto případech nepřebíráme odpovědnost. Děkujeme za pochopení.

Menopauza více než zdvojnásobuje riziko vzniku ztukovatění jater. Víte proč?

Pro nealkoholovou tukovou chorobu jater se zkratkou NAFLD, je charakteristické „ztukovatění“ jater, které vzniká z jiných příčin, než je konzumace alkoholu.

NAFLD je celosvětově jednou z hlavních příčin onemocnění jater. Postihuje až 30 % dospělých, přičemž roste její výskyt u žen. Upozorňují na to autoři studie věnované celosvětové epidemiologii nealkoholové tukové choroby jater (NAFLD) a nealkoholové steatohepatitidy (NASH) zveřejněné v roce 2022.

Jak souvisí NAFLD se změnami během menopauzy?

Víme, že vaječníky s přibývajícím věkem produkují méně vajíček, jejich funkce se postupně utlumuje a následkem toho se snižuje tvorba ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu.
A právě estrogen hraje klíčovou roli také v tom, jak a kam naše tělo ukládá tuky, přičemž s poklesem jeho hladiny se může začít hromadit tuk v oblasti břicha. To následně vede k vyššímu riziku vzniku NAFLD.

Menopauza souvisí s téměř 2,4násobně vyšší pravděpodobností vzniku NAFLD, nealkoholového ztukovatění jater! Zdrojem této informace, je metaanalýza z odborného portálu endocrineweb s odvoláním na článek v časopise Menopause.

Co zjišťovali odborníci metaanalýzou

Vědci si vytipovali vhodné studie, které zahrnovaly dvě skupiny - jednu skupinu žen v premenopauze a druhou v postmenopauze. Z 587 článků, které vybrali ke studiu, zahrnuli nezávislí výzkumníci do metaanalýzy 12 studií, což splňovalo jejich kritéria. Následná analýza těchto studií odhalila významnou souvislost mezi menopauzou a NAFLD se souhrnným poměrem rizika 2,37.

Odborníci tedy mají stále více důkazů, které svědčí o souvislosti menopauzy s progresí a závažností NAFLD. Výskyt tohoto onemocnění u žen po menopauze vypadá být vyšší ve srovnání s ženami před menopauzou.

Naopak ženy ve fertilním, reprodukčním věku mají ve srovnání s muži nižší míru výskytu NAFLD. Po nástupu menopauzy se však prevalence NAFLD u žen přibližuje k úrovni u mužů ve srovnatelném věku nebo ji dokonce překonává. Starší ženy s NAFLD mají dokonce vyšší úmrtnost než muži!

stukovatena_pecen_blog2
Od ztukovatění přes zánět až po cirhózu

Na vině jsou tedy změny v hladinách reprodukčních hormonů, přičemž ženy se syndromem polycystických vaječníků a ženy s nedostatkem estrogenů jsou vystaveny dalšímu zvýšenému riziku. U postmenopauzálních žen se do souvislosti s nealkoholovou steatohepatitidou (NASH) – zde už jde nejen o ztukovatění, ale také o zánět – dává konkrétně nižší hladina estradiolu, což je jeden ze tří hlavních estrogenů. Jsou však zapotřebí další data.

Přechod ze ztukovatění (NAFLD) do nealkoholové steatohepatitidy (NASH) je klíčovým rizikovým faktorem cirhózy, hepatocelulárního karcinomu a kardiovaskulárních příhod. NAFLD je navíc v současnosti hlavní indikací pro transplantaci jater u žen bez hepatocelulárního karcinomu.

Pro detoxikaci a výživu jater doporučujeme absolvovat alespoň 3 měsíční kúru s našimi speciálními probiotiky PROBIO DETOX THERAPY, které obsahují 7 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik, bílé chlorely a patentované látky HEPURE™. Díky těmto ingrediencím podpoříte detoxikaci, výživu a regeneraci jater. Především patentovaná složka HEPURE™ působí na játra dvěma způsoby:

  • Produkcí antioxidantů
  • Aktivací detoxikačního procesu v celém těle, který neutralizuje a eliminuje toxiny

stukovatena_pecen_blog3


Samozřejmě, naším játrům velmi pomůže, když budeme zdravěji jíst a více se hýbat, jakkoli to zní jako klišé. Tuto změnu neuvidíme o týden nebo o dva, celý proces trvá déle. V letě a na podzim je přece jednodušší nezatěžovat organismus smaženými jídly, vysoce zpracovanými potravinami či potravinami, které obsahují mnoho tuků. Při vaření bychom mohli přejít na vaření v páře nebo grilování bez oleje. Nápravy lze opravdu docílit kombinací zdravého stravování a pohybu.

Tak jednoduché a přitom tak náročné... Netřeba být štíhlá jako hůlka! V publikaci ,,Dieta při onemocněních jater“, v kapitole, jejímž autorem je hepatolog Marek Rác, se píše: ,,Za první a rozhodující krok je třeba považovat redukci tělesné hmotnosti. Již pokles hmotnosti o 7 % přináší histologicky prokazatelné změny ve stupni závažnosti postižení jater zánětem.“

Podpořit redukci hmotnosti a celkem zrevitalizovat organismus včetně jater můžete také díky naší novince FINE BODY THERAPY. Jedná se o vysoce specializovaný výživový doplněk, s 23 přírodními složkami, 3 patentovanými látkami s obsahem zelených a fermentovaných superpotravin, adaptogenních hub, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a prebiotické vlákniny, na celkovou revitalizaci organismu, zvýšení energie, posílení a zmírnění předčasného stárnutí organismu. S lahodnou citrónovou příchutí.

Navíc máme pro vás připravený speciální duo balíček FINE BODY THERAPY & PROBIO DETOX THERAPY – DETOX PACK, který přispěje nejen ke kompletní revitalizaci jater, ale i celého těla.

Jak může běžná žena přijít na to, zda má stukovatelná játra?

Podle všeobecné lékařky pro dospělé MUDr. Jany Bendové bývají příznaky velmi nenápadné
Jedním z nich je například chronická únava. Kdo však dnes není unavený? Kromě toho lidé občas cítí i jakoby pobolívání, tlak v oblasti jater (pod pravým žebrovým obloukem), u někoho se může projevovat nadýmání, horší trávení, pocit tíhy břicha. To vše jsou jen nenápadné signály.

Mnohem důležitější je jít na preventivní prohlídku, kde všeobecný lékař vyšetří z krve dva důležité jaterní testy. Jsou to ALT, GMT, a pokud měl daný člověk problém s játry v minutě, nebo má lékař podezření, že se s játry něco děje, může dát udělat i další jaterní testy a dokonce poslat pacienta na ultrazvuk. Testy z krve ukáží, jak játra funguje a ultrazvuk zobrazí, jak játra vypadají. Právě usg ukáže, zda jsou játra větší, a zda jsou ztukovatělá.

Zdroje

https://journals.lww.com/hep/fulltext/2023/04000/the_global_epidemiology_of_nonalcoholic_fatty.27.aspx

https://www.siriushepi.sk/

https://www.slovenskoprotiobezite.sk/

publikácia Diéta pri ochoreniach pečene, vyd. Raabe, autorov Peter Minárik-Marec Rác-Eva Blaho