Na ,,ženské problémy" probiotika. ,,Tam dole" to chceme mít kyselé

Plísňová onemocnění jsou vždy tématem léta – a zdaleka nejde jen o mykózy nohou. U žen spíše o to místo, kde se nohy začínají. Kvasinky mají obecně rády vlhko, teplo a jsou součástí přirozeného mikrobiálního osídlení pochvy množství žen. Letní radovánky v podobě chlorové vody v bazénech, i častějšího sexu, mohou přispět k narušení citlivé rovnováhy „tam dolů“ a dochází ke kvasinkové infekci pochvy.

Ženská pochva není sterilní. Různé mikroorganismy tam soupeří o převahu, a zatímco vítězí ,,kamarádský" laktobacil, kterému se daří v kyselém prostředí, je dobře. Zdravá pochva má pH přibližně 4,1. ,,Tam dolů" to chce kyselé - ale prostředí, ne úsměv. I proto odborníci nedoporučují používat k intimní hygieně mýdla, protože i mýdlo s přívlastkem „neutrální“ má pH 7, a to je příliš mnoho. Je známo, že bakteriálními nebo smíšenými vaginózami častěji trpí ženy užívající hormonální antikoncepci. Může to být způsobeno i tím, že téměř stoprocentní ochrana před otěhotněním jim umožňuje nepřerušovaný pohlavní styk, a ne každé poševní prostředí ženy (zejména má-li oslabenou celkovou nebo místní imunitu) se vyrovná s pH mužova ejakulátu – 7,8. V pohlavních orgánech ženy tedy dočasně vznikne zásaditější prostředí, ve kterém laktobacil táhne za kratší konec a kvasinkám se lépe daří v rozmnožování.

Vaginální mykóza (kandidóza) versus bakteriální vaginóza

Většina žen má to štěstí, že nepříjemnou, svědící, pálící ​​a při pohlavním styku i bolestí se projevující vaginální mykózu zažijí jen jednou za čas. Nejčastěji je to po užívání antibiotik, zejména širokospektrálních, protože to jsou léky, které likvidují nejen škodlivé, ale také ty prospěšné mikroorganismy. Konkrétně jde o Döderleinův laktobacil, který je jakýmsi strážcem imunity v ženské pochvě. Každé jeho oslabení znamená, že křehká rovnováha vaginální mikroflóry se narušila, kvasinky, nejčastěji tzv. Candida albicans, dostali šanci přemnožit se a problém je na světě. Mykózy způsobené kvasinkami se vyskytují ve více než polovině případů houbovitých onemocnění pochvy. Samozřejmě, občas se tam připletou i bakterie a dochází ke smíšeným infekcím, nebo také k čistě bakteriálním vaginózám.

,,Ženy před pubertou a po menopauze trpí kandidózou zřídka, protože jejich genitálie nejsou do takové míry ovlivňovány pohlavními hormony. Na druhé straně těhotné ženy mívají z důvodu vysoké hladiny estrogenu kvasinkovou infekci častěji. Je známo i to, že kandidóza se nejednou zjevuje v určitých fázích menstruačního cyklu. Na rozdíl od bakteriální vaginózy jí ženy častěji trpí před menzesem," píše se v publikaci gynekologek Niny Brochmann a Ellen Dahl ,,Bez studu o ohanbí" (vydal Slovart).

Chroničky ,,točí" infekce, znepříjemňuje to i partnerské vztahy

Přibližně pět procent pacientek s vaginální mykózou trpí tzv. chronickou formou, úporným problémem tohoto druhu opakujícím se 4-6krát ročně. ,,Pokud jste to nezažili, neumíte si představit, jaký problém mohou neustále se vracející vaginální mykózy způsobovat,“ svěřuje se 30letá svobodná Sylvia z Bratislavy. ,,Já infekce tohoto druhu doslova točím přibližně jednou za dva, v lepším případě tři měsíce. Někdy se už stydím zajít ke gynekologovi.““

V případě Sylvie se setkalo několik spolupůsobících faktorů: je alergička, má sníženou imunitu, následkem toho často trpívá i různými onemocněními dýchacích cest a několikrát do roka bere antibiotika. Kruh jejích problémů se tak uzavírá. Léčí se na imunologii, dala si odstranit krční mandle, ale zlepšení zatím nenastalo. S nadějí se nyní upla na pravidelné užívání cílených probiotických kmenů na podporu vaginální rovnováhy a regulaci hormonální hladiny. Protože z hlediska imunoterapie už jinak vyzkoušela asi všechno.

,,Kvasinkové infekce pochvy mají dvě základní klinické formy – akutní, občas se vyskytující a chronickou, opakující se. Základní rozdíl mezi nimi je v tzv. imunologickém pozadí,“ řekl v minulosti gynekolog MUDr. Michal Kliment, CSc. ,,Na trhu je množství antimykotických léků, a tak není problémem infekci úspěšně přeléčit. Problém je však v rizikových faktorech, které stojí v pozadí neustálých opakování onemocnění.“

Jednorázová likvidace problému často nestačí, je třeba ovlivnit imunitu

Většina pacientek s občasnou kandidózou v pochvě použije k akutní léčbě vaginální čípky nebo kombinaci čípků s krémem – a mají klid. Ale pacientky s opakujícími se formami kvasinkové infekce pochvy mají příznaky chronického zánětu a často i sníženou buněčnou imunitu. Třetina těchto žen má pozitivně i tzv. kožní testy – buď jsou alergické na kandidu samotnou, nebo mají druhotnou alergii. na pyl, latex na kondomech, mužské semeno, a to způsobuje, že se u nich kandida projeví. U takových žen tedy nestačí jen likvidace vyvolavatele problému, ale je nutná i léčba rizikových faktorů a ovlivňování imunity.

V rámci imunoterapie se v tomto případě celkově i místně užívají cílené, tzv. ženská probiotika, dále protialergické léky, různé imunomodulátory a tzn. bakteriální vakcíny. ,,Vyživujte mikroflóru střev a vaginu," radí v publikaci Hormonální inteligence i lékařka, porodní asistentka a bylinkářka Dr. Aviva Romm. ,,Zahrňte do svého jídelníčku fermentovaná jídla, zásobte svá střeva probiotiky, udržujte v rovnováze svůj krevní cukor ." V případě, pokud trpíte výše uvedenými problémy, vyzkoušejte naše 3-měsíční balení patentovaných ženských probiotik

PROBIO WOMAN THERAPY obsahují 13 cílených živých probiotických kmenů včetně prebiotik. Probiotické kmeny zlepšují zdraví vagíny, zmírňují vaginální zánět a zabraňují jeho opakování, regulují hladiny hormonů, podporují vyprazdňování, regulují metabolismus, zmírňují příznaky ženské menopauzy způsobené nedostatkem estrogenu a kontrolují hmotnost.

mykoza_blog3


Dr. Aviva Romm také upozorňuje, že riziko kvasinkových infekcí mohou zvýšit antikoncepční pilulky s estrogenem, antibiotika, parfémované produkty.

Ženám se v rámci prevence doporučuje, aby si genitální oblast udržovaly v suchu, protože kvasinky mají v oblibě vlhké a teplé prostředí. Třeba se vyhýbat syntetickému spodnímu prádlu a těsným kalhotám, slipové vložky používat pouze tehdy, když je to nezbytné, aby genitálie ,,dýchali". Gynekologové doporučují i ​​to, aby ženy v noci spávaly bez kalhotek a gynekolog MUDr. vyholováním genitálií, protože i tím si žena naruší mikroflóru, která se přirozeně nachází na chloupcích ohanbí.

Kvasinková infekce pochvy

- nejčastěji ji vyvolává kvasinka rodu Candida albicans (85-90 %)

- výskyt zejména u žen v reprodukčním věku

- tři čtvrtiny žen ve fertilním věku měly alespoň jeden atak tohoto druhu během života

- projevy: bílý výtok hrudkovité konzistence bez zápachu, pocity svědění, pálení, narušení intimního života

- formy: akutní (90-95% případů) a chronická (5% případů)

- léčba: antimikrobiální (likvidace vyvolatele), péče o kyselé prostředí pochvy, imunoterapie

Rizikové faktory vzniku vaginální mykózy (kandidózy)

užívání antibiotik, cukrovka, těhotenství, hormonální antikoncepce nebo substituční hormonální léčba, jídlo bohaté na cukr, stres, nevhodná intimní hygiena, používání parfémovaných vložek, nošení nevhodného prádla, úzkých, málo vzdušných kalhot, mokrých plavek

mykoza_blog2


Léčba chronických infekcí

Antimikrobiálí léčba (likvidace vyvolavatele): místní (čípky do pochvy – antimykotika i lokální antibiotika a jejich kombinace, krémy), celková (antimykotika i antibiotika ve formě tablet, kapslí)

Péče o kyselé prostředí: místní (čípky s laktobacilem, preparáty s obsahem kyseliny mléčné)

Imunoterapie: ženská probiotika celkově, bakteriální vakcíny (autovakcína), různé imunomodulátory


Jak rozpoznat, o jakou infekci se jedná??

 

Vaginální mykóza (kandidóza)

Bakteriální vaginóza

Trichomoniáza

svědění a pálení

svědění a pálení

svědění a pálení

bílý tvarohovitý výtok

bělavý až šedý hustý výtok

zažloutlý až zelený zpěněný výtok

bolestivý pohlavný styk

rybí zápach

bolest a nutkání na časté močení

zarudnutí a otok

zvýšené pH

zhruba 50 % žen bez příznaků onemocnění

 

Zdroje

Brochmann-Dahl: Bez hanby o ohanbí. Všetko, čo ste chceli vedieť o vagíne a neodvážili ste sa opýtať, vyd. Slovart

Brochmann-Dahl: Bez hanby pre baby. Všetko, čo chceš vedieť o puberte, vyd. Slovart

Kto je Aviva Romm: https://avivaromm.com/about/

Dr. Aviva Romm: Hormonálna inteligencia, vyd. Príroda

https://www.solen.sk/sk/casopisy/via-practica/vulvovaginitidy-zanety-vulvy-a-pochvy

https://medlineplus.gov/ency/article/000897.htm