Dámy, mikroby nás obklopují, ale také tvoří. A v ženském klíně by mělo být živě

Mikrobiom je okem neviditelný a u každého člověka unikátní ekosystém, který v těle hraje větší roli, než si myslíme. Jedná se o souhrn genů všech mikrobů, které osidlují náš organismus. Člověk má několik druhů mikrobiomů, protože mikroorganismy osídlují všechny povrchy organismu pokryté epitelem. Velmi důležitý je kožní mikrobiom, v ústech máme orální mikrobiom, specifický mikrobiom se nachází také v dýchacích cestách. Existuje také mikrobiom urogenitálního traktu a u žen je velmi důležitý vaginální mikrobiom.

blog-zensky-mikrobiom2

Náš vlastní mikrobiom vzniká hned při narození. Hlavní pobídka v této oblasti přichází po porodu. Samotný porod je nesmírně důležité období, kdy mikroorganismy osídlují povrch těla a utváří se mikrobiom, který je specifický pro každého člověka. I proto je důležitý přirozený, fyziologický průběh porodu – a ne císařský řez. Dítě se totiž v průběhu přirozeného porodu potýká s mikroby, které jsou důležité pro rozvoj jeho imunitního systému. Při sterilním císařském řezu se to neděje.

V některých porodnicích v zahraničí dokonce dělají důležitou věc: Novorozence narozeného císařským řezem natřou výtěrem z matčiny vagíny a dají ho dítěti dokonce i do úst. (Zdroj 1.) Mateřské mléko je ideálním zdrojem živin pro mikrobiotu dítěte, podporuje totiž růst laktobacilů a bifidobakterií. A tak by se dalo pokračovat.

 

I v ženském klíně je a mělo by být živě

Vraťme se však k vaginálnímu mikrobiomu dospělé ženy. I v ženském klíně žijí bakterie. A ne málo. Jeden gram poševního sekretu jich obsahuje deset na šestou. Mikrobiom každé konkrétní ženy je individuální a specifický, proto se podobně jako u kteréhokoli jiného mikrobiomu nelze jednoznačně říci, že výlučně tento je ten zdravý.

Porovnáváním mikrobiomů zdravých žen se zjistilo, jaká by asi měla být zastoupení různých bakteriálních kmenů či rodů. Například švédští mikrobiologové se zaměřili na odběr vzorků různých laktobacilů u žen, které nezvyknou trpět infekcemi močových cest ani pochvy. Porovnávali je se vzorky od pacientek, které opakovaně mívají tyto druhy intimních problémů. (Zdroj 2.) A i díky takovým studiím bylo možné vyvinout mikrobiální přípravky obsahující ,,přátelské mikroby", čili probiotika, která pomáhají zvrátit tzv. dysbiózu, stav, kdy dojde k narušení potřebné rovnováhy. Prvním znakem zdravého mikrobiomu je obecně největší pestrost. Pokud je tato diverzita snížena a poměry v nerovnováze, něco není v pořádku.

,,Není pochyb o tom, že zdravotní stav střeva dokáže zlepšit, resp. narušit hormonální rovnováhu. Vaše střevo je půdou, která vyživuje kořeny hormonálního zdraví. Miliardy mikroorganismů, prospěšné druhy přátelských bakterií, virů a kvasinek – společně nazývaných lidských střevní mikrobiom – jsou někdy označovány jako vlastní virtuální orgán,“ píše se v publikaci Hormonální inteligence Dr. Avivy Romm (Zdroj3), lékařky, porodní asistentky a bylinkářky (vyd. Příroda, 2022). ,,Specifická část vašeho mikrobiomu se věnuje výlučně regulaci vaší estrogenové rovnováhy,“ dodává.  

 

Jaké jsou funkce probiotik – není to jen trávení

Probiotikum má dvě základní funkce. V rámci té první vykonává konkrétní věc v organismu – například vyprodukuje vitamín, upraví imunitu, pomáhá při rozkladu žlučových kyselin, nebo sníží cholesterol. Druhá funkce znamená změnu mikrobioty, zlepšení jejího stavu. Probiotické bakterie mají mnoho účinků a pracují nejen ve střevech, ale i mimo ně – ovlivňují mozek, kůži, plíce či játra. Podpoří vaginální rovnováhu, pomohou regulovat hladiny hormonů a zmírnit tak před menstruační syndrom, dokonce kontrolovat hmotnost či být prevencí osteoporózy (ta totiž souvisí s poklesem ženských pohlavních hormonů estrogenů). Navíc rozpustná vláknina a probiotika podporují vstřebávání vápníku ve střevě.

Takže bakterie žijící v našich střevech mají vliv na mnoho procesů v organismu. Není to jen trávení. Dnes se uskutečňují výzkumy, které dokazují, že mikrobiota v našem střevě má ​​systémový efekt – ovlivňuje opravdu mnoho orgánů a částí našeho těla. Ať už jde o osu střevo-mozek, střevo-kůže, střevo-plíce, střevo-játra a jiné. Velmi pěkné výsledky práce se střevním mikrobiomem dosahuje dokonce aktuální výzkum s cílem pozitivně ovlivnit stukovatelná játra.


Pre- a pro- dohromady. Je to správné?

Existují probiotika a prebiotika. Mají být společně v jednom produktu? Pokud si střevo představíme jako rybník, probiotika jsou ryby v něm. Těmto našim rybám bychom však měli na přežití házet krmivo v podobě prebiotik. Víme, že živé probiotické mikroorganismy se živí nestravitelnou vlákninou. Vlákniny obecně přijímáme nedostatek. Pokud člověk před sto lety přijal možná 100-150 gramů vlákniny denně, dnes je to 10-15 gramů. Přípravek, ve kterém se nacházejí probiotika i prebiotika, se nazývá synbiotikum. Proto je dobré přijímat probiotika společně s prebiotiky, které podporují jejich růst a metabolickou aktivitu. Na druhé straně – pokud například po dlouhé antibiotické léčbě ve vašem rybníku nemáte žádné ryby, darmo do něj budete házet krmivo.

PROBIO WOMAN THERAPY obsahuje 13 cílených živých probiotických kmenů včetně prebiotik. Laktobacily a bifidobakterie v produktu jsou speciálně vybrány tak, aby zlepšovaly ženské zdraví, napravovaly mikroekologii pochvy, zmírňovaly případné vaginální záněty, regulovaly hladiny hormonů a podobně. Prebiotická vláknina v přípravku je vyrobena z klastrové fazole (oblíbený zdroj rozpustné vlákniny) az akácie (vyrábí se z mízy tohoto afrického stromu), působí protizánětlivě, podporuje osidlování střeva bifidobakteriemi a laktobacily a její rozkládání v tlustém střevě.

Mimochodem, i stres mění složení mikrobiomu k horšímu. Snažme se mít harmonické vztahy nejen s lidmi, ale také s mikroby. Naučme se zvládat stres a aktivně dodávejme našemu tělu pre- i probiotika.

blog-zensky-mikrobiom3

Víte, co znamená...

Mikrobim: souhrn genů všech mikroorganismů, které osidlují naše tělo - bakterií, virů, kvasinek, hub, plísní.

Mikrobiota: Mikrobiota nebo mikroflóra je souhrn všech mikroorganismů.

Mikroflóra: Starší název pro souhrn mikroorganismů, které osidlovají naše střevo.

Probiotika: Pojem probiotika zahrnuje rozličné druhy živých mikroorganismů, které jsou zdraví prospěšné a přirozeně se vyskytují v lidském těle. Mezi nejznámější probiotické bakterie řadíme různé laktobacily či bifidobakterie. Název ,,pro bios" = ,,pro život".

Prebiotika: Potrava pro probiotika. Jde zejména o některé sacharidy (pocházející i z vlákniny), které jsou pro nás nestravitelné. Zároveň však představují živiny pro dobré bakterie a jsou součástí celkového střevního mikrobiomu. Zvětšují objem stolice a potlačují zácpu.

Dysbióza - snížení různorodosti mikrobů v rámci mikrobiomu, přimělé množství prospěšných mikrobů a vyšší výskyt potenciálně patogenních mikrobů, tedy takových, které mohou být za určitých podmínek škodlivé. Jednoduše řečeno, odchylka od normální, zdravé mikrobioty.


Zdroje

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22096-vaginal-seeding

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10091982/

Differential urinary microbiota composition between women with and without recurrent urinary tract

Kto je Aviva Romm: https://avivaromm.com/about/