Mikrobiom a nálada. Co mají společného?

Lidstvo si dlouho myslelo, že střevo je jen trávicí trubice a nemá žádný další význam. Dnes víme, že podobný pohled, tento orgán značně podceňuje.
Nejenže jsou střeva zodpovědná za 30 tun potravy, které během života zkonzumujeme, ale chrání nás i před nemocemi.
Mnoho světových vědců zkoumalo nervová spojení mezi střevem a mozkem. Co všechno tedy tato spojení ovlivňují, co znamená „osa střevo-mozek“ a jaký má vliv na člověka?

Cítili jste již před nějakou důležitou událostí ve svém životě. ,,motýly v břiše“? Přesně to je ukázka toho, jak se střevo dokáže „mluvit“ s mozkem. Nazývá se to také propojení střeva a mozku. Stejně jako náš mozek dokáže ovlivnit střeva, stejně tak naše střeva, dokáží ovlivnit mozek.

Jakkoli neobvykle to může znít, střevo má svůj vlastní nervový systém, tvořený 100 miliony nervových buněk, které lemují gastrointestinální trakt. Tato síť nervů se nazývá enterický nervový systém (ENS) a to je důvod, proč se naše střeva často označují jako náš „druhý mozek“. Výzkum nejen naznačuje, že ENS může vyvolat emocionální změny u lidí, kteří mají problémy s trávením, ale také bylo zjištěno, že střevo může generovat mnoho stejných chemikálií nebo neurotransmiterů jako mozek. Jedním z nich je například serotonin.

Střevní mikrobiom, tedy komplexní ekosystém bakterií, který žije v našem střevním traktu, hraje důležitou roli v této interakci střeva a mozku. Některé mikroby mohou například skutečně stimulovat produkci serotoninu, zatímco u jiných se ukázalo, že ovlivňují strukturální spojení v mozku, jakož i způsob, jakým reaguje na vnější podněty.

črevo_mozog

 

Některé způsoby, jak mikrobiom ovlivňuje naši náladu

Produkce neurotransmiterů
Některé bakterie ve střevě, produkují látky podobné neurotransmiterům, jako je serotonin (často označovaný jako "hormon štěstí") a dopamin, které mají přímý vliv na naši náladu. Ve skutečnosti se až 90% serotoninu nachází ve střevě.

Zánět a imunitní odpověď
Mikrobiom může ovlivnit i úroveň zánětu v těle. Zánět v těle, je spojen s různými psychickými stavy, včetně deprese a úzkosti. Pokud je střevní flóra nevyvážená, může to vést ke zvýšenému zánětu, který negativně ovlivňuje mozek a náladu.

Produkce krátkých řetězců mastných kyselin
Střevní bakterie produkují krátké řetězce mastných kyselin (SCFA) z vlákniny, kterou přijímáme ve stravě. Tyto látky mají protizánětlivé účinky a mohou podporovat zdraví mozku.

Vliv na osu HPA (hypotalamus-hypofýza-nadledviny)
Mikrobiom ovlivňuje také osu HPA, která řídí reakci těla na stres. Dysfunkce této osy může vést k problémům s náladou, jako je zvýšená úzkost nebo deprese.

Komunikace prostřednictvím vagusova nervu (bloudí nerv)
Mikrobiom může komunikovat s mozkem přes bloudivý nerv, který spojuje střeva s mozkem. Tato komunikace je obousměrná, což znamená, že změny ve střevním mikrobiomu mohou ovlivnit fungování mozku a naši emocionální pohodu.

Metabolismus tryptofanu

Mikrobiom ovlivňuje metabolismus tryptofanu, což je aminokyselina potřebná pro tvorbu serotoninu. Pokud je střevní flóra nevyvážená, může to vést k nižší dostupnosti tryptofanu pro mozek, což může snížit produkci serotoninu a negativně ovlivnit náladu.

microbiom_nalada_blog


O tom, jak mikrobiom ovlivňuje naši náladu jsme si řekli, ale jak tedy využít těchto informací k tomu, aby naše střeva – a v konečném důsledku i mozek, byly tak šťastné, zdravé a silné, jak jen mohou být?

5 tipů, jak podpořit zdravá střeva a šťastnou mysl

1. strava a probiotika
Role probiotik ve spojení střeva a mozku je stále neuvěřitelně vzrušující oblastí výzkumu. „Zdravý“ střevní mikrobiom je obecně takový, který obsahuje různorodou směs bakterií, jakož i některé klíčové prospěšné druhy, jako jsou bifidobakterie. Nerovnováha ve střevním mikrobiomu, kterou mohou způsobit například antibiotika, stres, nemoc či alkohol, může negativně ovlivnit celkové zdraví – a tedy potenciální i duševní zdraví.

Jedním ze způsobů, jak si pomoci udržet zdraví střev, je konzumace fermentovaných potravin, s obsahem probiotik. jogurty, kefír, kysané zelí, kimči, nebo i aktuálně velmi populární kombucha.

V životě jsou ale i situace, kdy jen strava nestačí a je třeba sáhnout i po doplňcích výživy, které dokáží tělu extrémně pomoci. Ze sortimentu značky Organic Oasis Lab, jsou to například Microbiome Therapy, Probio Woman Therapy, Probio Detox Therapy, nebo také novinka, Fine Body Therapy.

MICROBIOME THERAPY obsahuje až 14 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™ ze 36 druhů ovoce a zeleniny na podporu trávení, imunity a proti alergiím.Díky obnovenému složení, je Microbiome Therapy vhodné i při histaminové intoleranci.

Při ženských problémech či menstruačních bolestech doporučujeme bestseller PROBIO WOMAN THERAPY s obsahem 13 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik na podporu vaginální rovnováhy, regulace hormonální hladiny, zmírnění PMS, kontroly hmotnosti a prevence osteoporózy.

Pro podporu detoxikace, výživu a regeneraci jater, je zde PROBIO DETOX THERAPY, s obsahem 7 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik, bílé chlorely a patentované látky HEPURE™. 

Chcete-li svůj organismus posílit opravdu komplexně, máme zde novinku, FINE BODY THERAPY. Jedná se o vysoce specializovaný výživový doplněk, s 23 přírodními složkami, 3 patentovanými látkami FERMOKINASE™, FERMERIC™ a Lynside® s obsahem zelených a fermentovaných superpotravin, adaptogenních hub, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a prebiotické vlákniny. Tento zelený prášek s citronovou příchutí, je ideální pro celkovou revitalizaci organismu, zvýšení energie, posílení imunity, redukci zánětů, podporu hubnutí a zmírnění předčasného stárnutí organismu.

organic-oasis-lab-probio-woman-therapy-menstruacia

2. Vláknina
Dalším způsobem, jak podpořit zdraví vašeho střevního mikrobiomu, je konzumace různých potravin, které poskytují prebiotickou vlákninu. Prebiotická vláknina se obvykle nachází v rostlinných potravinách, jako je chřest, cibule, bobulové ovoce, banány a oves. Kromě toho, že střeva čistí, působí také jako palivo pro dobré bakterie ve střevech a pomáhá jim prosperovat.

Výzkum z American Gut Project zjistil, že lidé, kteří konzumují 30 různých druhů rostlinné stravy, mají rozmanitější střevní bakterie, což je znak dobrého zdraví střev, ve srovnání s těmi, kdo konzumují 10 nebo méně druhů rostlinné stravy týdně.

3. Hydratace
Pití dostatečného množství vody, je pro optimální zdraví střev extrémně důležité, neboť do velké míry ovlivňuje trávení i odstraňování odpadu. Ve skutečnosti je dehydratace jedním z hlavních přispěvatelů k zácpě. Dehydratace má také potenciál, přímo ovlivňovat náš duševní stav. Nepohodlí v zažívacím traktu může navíc zvýšit úzkost a stres, které umíme eliminovat právě poctivým pitným režimem.

4. Redukce stresu
I stres může mít negativní vliv na zdraví střev a střevní mikrobiom, zvláště pokud se stane chronickým a nezvladatelným. I když je často nemožné odstranit všechny zdroje stresu, existuje několik jednoduchých způsobů, jak jej můžeme zvládnout o něco snazší.
Praktiky jako meditace, hluboké dýchání, mindfulness, nebo jóga mohou snížit hladinu kortizolu, stresového hormonu, který negativně ovlivňuje střeva a mozek. Neméně důležitý je dostatek spánku, který je důležitý pro regeneraci těla i mysli. Snažte se spát 7-9 hodin denně, abyste podpořili rovnováhu mezi střevy a mozkem.

Pro snazší zvládání stresových situací a pro lepší spánek, doporučujeme také ANTI-STRESS THERAPY, od Organic Oasis Lab. Je to jedinečná přírodní směs 7 aktivních složek, včetně 2 patentovaných látek pro odolnou psychiku, snížení únavy, vyčerpání, stabilizování hormonální rovnováhy a dobrý spánek. Klíčovými složkami produktu, jsou 2 patentované látky SERENZO™ a Ashwagandha KSM-66®, dále vitamíny skupiny B spolu s přírodním hořčíkem.

5. Pravidelný pohyb
Množství klinických studií zkoumalo účinky cvičení na střevní mikrobiom a zjistilo, že vyšší úrovně fyzické aktivity, jsou pozitivně spojeny s markery dobrého zdraví střev, včetně bakteriální diverzity a množství přítomných prospěšných druhů.

Cvičení nejenže podporuje trávení, ale také zlepšuje náladu díky produkci endorfinů. Už jen 30 minut denního pohybu, jako je chůze, jóga nebo jízda na kole, může zlepšit celkový stav střev i psychickou pohodu.

Jak tedy můžeme vidět, právě kombinace pestré stravy, pohybu a dostatečného spánku, je cestou ke šťastným střevům a dobré náladě.
 

Zdroje

https://www.apa.org/monitor/2012/09/gut-feeling

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28661940/

https://journals.asm.org/doi/10.1128/msystems.00031-18

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22190027/