5 tipů, jak se „nezpotit“ z pocení

Pocení... Všichni to dobře známe. Někdo se potí víc, někdo méně. Léto je sice pomalu, ale jistě za námi, ale téma pocení, je aktuální během celého roku.
Co ale dělat, když nás pocení omezuje, nebo nám způsobuje pocit nekomfortu? Pojďme se na toto téma podívat poněkud detailněji.

V první řadě je nutno podotknout, že pocení je přirozený fyziologický proces, který pomáhá tělu regulovat teplotu a udržovat vnitřní rovnováhu. Pocení zajišťuje ochlazování těla, a je také způsobem, jak se tělo zbavuje určitých odpadních látek.

Tělo obsahuje dva hlavní typy potních žláz, které jsou za pocení zodpovědné:

  1. Ekrinní žlázy: Tyto žlázy, jsou velmi důležité pro termoregulaci. Jsou rozmístěny po celém těle a vylučují pot, který je převážně vodní a neobsahuje silný zápach. Tento pot tvoří 99% vody a zbývající 1%, je kombinací sodíku a chloridu. V menších množstvích jsou však přítomny i látky jako draslík, vitamíny, bílkoviny, aminokyseliny či stopové minerály jako vápní, hořčík, měď, zinek a železo.
  2. Apokrinní žlázy: Nacházejí se hlavně v podpaží a v oblasti genitálií. Tento pot má hustší, lepkavější konzistenci a když se spojí s bakteriemi na povrchu kůže, může způsobovat zápach. Stále obsahuje převážně vodu, která je na rozdíl od ekrinního potu, bohatá na tuky (lipidy), bílkoviny, cukry a amoniak. Tento typ pocení, je častěji spojen s emocionálními reakcemi.

Možností proč a kdy se potíme, je opravdu mnoho. My si rozebereme, ty nejhlavnější.

Důvody, proč se nejčastěji potíme

  1. Termoregulace
    Hlavním důvodem pocení je udržování správné tělesné teploty. Když se tělesná teplota zvýší, například kvůli fyzické aktivitě nebo horkému počasí, tělo se ochlazuje produkováním potu. Pot se při kontaktu s pokožkou vypařuje a tento proces absorbuje teplo, což vede ke snížení teploty těla.
  2. Stres a emoce
    Pocení není jen o teplotě. Pocení může být způsobeno také emocionálními faktory, jako jsou stres, strach nebo úzkost. Tento typ pocení, se nazývá emocionální pocení a je často lokalizován zejména v oblastech, jako jsou dlaně, chodidla a podpaží. Nervový systém na tento stres, reaguje právě tím, že spouští pocení.
  3. Hormonální změny
    Hormonální změny během puberty, těhotenství nebo menopauzy, mohou vést ke zvýšenému pocení. Hormonální výkyvy mají vliv na činnost potních žláz a mohou zvyšovat produkci potu. V případě hormonálních změn, bolestivé menstruace nebo i při příznacích menopauzy doporučujeme náš BESTSELLER, PROBIO WOMAN THERAPY od Organic Oasis Lab. Jedná se o doplněk výživy, který obsahuje až 13 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik na podporu vaginální rovnováhy, regulace hormonální hladiny, zmírnění PMS, kontroly hmotnosti a prevence osteoporózy.
  4. Nemoci a zdravotní stavy
    Naše tělo, je často inteligentnější, než si myslíme. Pocení je často způsobeno i různými zdravotními problémy, jako jsou horečka, infekce, nebo stavy jako hyperhidróza (nadměrné pocení). Pocení v noci může být také příznakem určitých zdravotních problémů, například hormonálních poruch nebo infekcí.
  5. Strava a nápoje
    Produkci potu samozřejmě zvyšuje také konzumace pikantních jídel, alkoholu nebo kofeinu.

V případě, že se člověk potí více, než je normálně zapotřebí k regulaci tělesné teploty, hovoříme o nadměrném pocení, nazývaném také hyperhidróza. Pocení může být tak silné, že narušuje každodenní aktivity a může být opravdu velmi nepříjemné. Nadměrné pocení může být lokalizováno nebo celotělové..

Typy hyperhidrózy

Primární (fokální) hyperhidróza
Tento typ nadměrného pocení je nejběžnější a obvykle se vyskytuje na určitých částech těla, jako jsou dlaně, chodidla, podpaží nebo obličej. Primární hyperhidróza, není způsobena žádným konkrétním zdravotním stavem. Jedná se o výsledek nadměrné aktivity potních žláz, pravděpodobně související s genetickou predispozicí. Toto pocení, bývá nejintenzivnější během dne, kdy je člověk aktivní nebo v emocionálním napětí.

Sekundární generalizovaná hyperhidróza
Tento typ pocení, je způsoben jinými zdravotními stavy, nebo vlivy, jako jsou hormonální poruchy, léky, infekce, nebo neurologická onemocnění. Sekundární hyperhidróza, se může projevit kdykoli během dne nebo v noci a může postihnout celé tělo. Například lidé s hypertyreózou (nadměrnou činností štítné žlázy) nebo cukrovkou mohou pociťovat skutečně nadměrné pocení.

Mezi možné příčiny sekundární hyperhidrózy, patří
Hormonální poruchy: Hypertyreóza, menopauza, cukrovka.
Infekce: Například tuberkulóza nebo jiné infekční choroby mohou vést ke zvýšenému pocení, zejména v noci.
Léky: Některé léky, jako antidepresiva, hormony nebo léky na snížení krevního tlaku, mohou vyvolat pocení jako vedlejší účinek.
Neurologická onemocnění: Parkinsonova choroba nebo jiné nervové poruchy mohou být doprovázeny nadměrným pocením.
Obezita: Zvýšený tělesný tuk může zhoršovat schopnost těla regulovat teplotu, což vede ke zvýšenému pocení.

Tipy, jak dostat pocení se „pod kontrolu“

1. Pravidelné mytí a hygiena
Každodenní sprchování
: Pomáhá snižovat množství bakterií na pokožce, které jsou zodpovědné za zápach způsobený potem.
Používání hygienických vložek do podpaží: V případě, že se potíte intenzivněji a míváte viditelné skvrny na oblečení, vyzkoušejte vložky, absorbující pot.

2. Péče o pokožku
Pravidelné holení podpaží:
Přítomnost chlupů v podpaží může zadržovat pot a způsobovat nepříjemný zápach. Holení nebo zkracování chlupů může snížit množství potu a zápach.

3. Používání deodorantů
Deodoranty, jsou téma sama o sobě. Mnohokrát jsou běžné deodoranty z drogerie plné chemie, s obsahem hliníku, alkoholu, parabenů a jiných látek, které ucpávají potní žlázy, dráždí pokožku a to nejdůležitější, vůbec nefungují.

My i naši stálí zákazníci nedáme dopustit na americkou značku Salt&Stone, jejíž deodoranty, jsou prostě dokonalé. Jedná se o přírodní složení, s obsahem patentované směsi prebiotik, která neutralizuje zápach po dobu 24 hodin. Výtažky z mořských řas a kyselina hyaluronová pokožku hydratují, spirulína ji zklidňuje a regeneruje, antioxidanty působí protizánětlivě. Toto vše samozřejmě bez hliníku, alkoholu, parabenů a ftalátů.

BLOG - Organic Oasis (5)
Pro aktivní lidi, sportovce, nebo pro každého, kdo se potí více, doporučujeme verzi s obsahem sody bikarbony. Jedná se o lehké, krémové složení, které nezanechává skvrny na oblečení. Pro ostatní zde máme lehčí, ale stále velmi účinnou verzi bez sody bikarbony. Tento typ má gelovou texturu, rychle se vstřebá a co je nejdůležitější... opravdu funguje.

4. Volba vhodného oblečení
Lehké, prodyšné oblečení:
Materiály jako bavlna, len nebo funkční sportovní tkaniny pomáhají odvádět pot z těla a podporují proudění vzduchu. Vyhýbejte se syntetickým materiálům, které neumožňují pokožce dýchat.
Volné oblečení: Volnější oblečení zajistí lepší cirkulaci vzduchu a sníží kontakt látky s pokožkou, což může omezit tvorbu potu.

5. Snížení stresu a úzkosti
Relaxace a zvládání stresu:
 Pocení může být způsobeno také stresem nebo úzkostí. Techniky jako meditace, hluboké dýchání, jóga nebo progresivní svalová relaxace mohou pomoci uklidnit nervový systém a snížit emocionální pocení. Chcete-li si pomoci i doplňky výživy, pro snazší zvládání stresu, doporučujeme ANTI-STRESS THERAPY, od Organic Oasis Lab. Jedná se o jedinečnou přírodní směs 7 aktivních složek, včetně 2 patentovaných látek, pro odolnou psychiku, snížení únavy, vyčerpání, stabilizování hormonální rovnováhy a dobrý spánek.
Klíčovými složkami produktu jsou 2 patentované látky SERENZO™ a Ashwagandha KSM-66®, dále vitamíny skupiny B spolu s přírodním hořčíkem.

Správný spánek: Dostatek kvalitního spánku pomáhá regulovat hladinu stresu, což může pomoci při nadměrném pocení.

Kombo1
6. Změny v životním stylu
Vyhýbejte se pikantním jídlům:
Pokud máte problém s pocením, snažte se omezit příjem pikantních nebo horkých potravin, nápojů s obsahem kofeinu či alkoholu, které stimulují potní žlázy.
Pijte dostatek vody: Hydratace pomáhá regulovat tělesnou teplotu, což může snížit potřebu těla potit se. Pitím studené vody také pomůžete tělu vnitřně se ochlazovat.

7. Lékařské možnosti
Botoxové injekce
: Botox může dočasně paralyzovat nervy, které aktivují potní žlázy, což je účinné zejména při nadměrném pocení podpaží nebo dlaní.
Iontoforéza: Při tomto ošetření, se používá nízké elektrické napětí ke snížení aktivity potních žláz, což může být účinné pro lidi s nadměrným pocením dlaní a chodidel.
Léky: Existují perorální léky, které blokují nervovou činnost vedoucí k pocení. Tyto léky mohou mít však vedlejší účinky, takže je třeba jejich užívání konzultovat s lékařem.
Chirurgie: V extrémních případech může lékař doporučit chirurgický zákrok k odstranění nebo deaktivaci potních žláz.

Tyto tipy mohou pomoci snížit pocení a jeho nepříjemné projevy. Pokud však pocení vážně zasahuje do každodenního života a narušuje vaši pohodu, je vhodné konzultovat to s odborníkem, který vám může doporučit specifickou léčbu nebo další řešení.

Zdroje

https://www.healthdirect.gov.au/excessive-sweating-hyperhidrosis

https://medlineplus.gov/ency/article/003218.htm

https://my.clevelandclinic.org/health/body/sweat