5 důvodů, proč si vybírat organickou dekorativní kosmetiku

Výběr dekorativní kosmetiky, nebyl nikdy jednodušší než nyní. Máme k dispozici neuvěřitelný výběr produktů, odstínů, konzistencí a jak už to bývá, i velké množství složení a ingrediencí, které naší pokožce prospívají více či méně. Zamýšleli jste se ale někdy nad tím, proč se stále více posouvá do povědomí přírodní/organická dekorativní kosmetika?

Výběr je důležitý
Nejedna z nás si pamatuje časy, kdy se přírodní „dekorativka“ začala objevovat na pultech prodejen. Většina z produktů nebyla vůbec dobrá, na pleti drželi jen krátce nebo byly málo pigmentované. Tyto časy jsou naštěstí pryč a dnes už máme široký výběr přírodních značek, které mají ve svém portfoliu neuvěřitelné produkty, často konkurence schopné komerčním beauty značkám. Proč ale upřednostnit organickou kosmetiku, před tou, která na nás vyskakuje z televizních reklam?

1. SLOŽENÍ
Je velmi důležité zdůraznit, že v rámci EU je velmi přísně regulováno, jaké produkty se na náš trh dostávají. Přece jen se najdou rozdíly, které by mohly rozhodovat při výběru kosmetiky. I přírodní kosmetika může být vyrobena z těch nejlepších surovin a stále dělat ženy krásnějšími.

Používání přírodních složek a rostlinných výtažků je v přírodní kosmetice samozřejmostí. Tyto složky jsou certifikovány, pěstovány bez použití syntetických pesticidů, herbicidů nebo geneticky modifikovaných organismů (GMO). Kromě rostlinných výtažků se často využívají např. esenciální oleje nebo minerály.
Přírodní kosmetika by neměla obsahovat parabeny, lepek, syntetické vonné látky, GMO, sulfáty, ftaláty nebo mastek.

Na rozdíl od organické kosmetiky, běžná kosmetika může obsahovat různé syntetické chemikálie, konzervanty, barviva nebo vůně. Často se stává, že se při výrobě používají složky, které jsou levnější na výrobu a mají delší trvanlivost.

2. VÝROBNÍ PROCES ORGANICKÉ KOSMETIKY

* Získávání surovin: Jak již zmiňujeme výše, suroviny používané v organické kosmetice, musí splňovat opravdu vysoké standardy. Jsou pěstovány bez syntetických pesticidů, herbicidů nebo geneticky modifikovaných organismů (GMO). Farmáři dodržují ekologické zemědělské praktiky, které chrání biologickou rozmanitost a zdraví půdy.
Rostliny a jiné suroviny jsou sklízeny v době jejich maximální zralosti, aby se zajistila jejich nejvyšší účinnost a kvalita. Zpracování probíhá tak, aby se zachovaly přírodní vlastnosti surovin.

* Certifikace: Výrobci musí dodržovat přísné normy certifikačních orgánů, jako jsou Ecocert, COSMOS, USDA Organic a další. Tyto normy zajišťují, že všechny fáze výroby jsou ekologické a udržitelné.

* Čistota a hygiena: Výroba probíhá v zařízeních, která jsou pravidelně kontrolována a musí splňovat vysoké hygienické standardy. Používá se sterilizace a dezinfekce, aby se zabránilo kontaminaci.

* Minimalizace zpracování: Cílem je udržet složky co nejpřirozenější. To znamená minimalizaci chemických reakcí a použití metod, jako je například lisování za studena, nebo destilace párou.

* Balení a skladování je velmi důležitou součástí výrobního procesu. Přírodní značky preferují používání recyklovatelných, biologicky odbouratelných nebo opakovaně použitelných obalů.

Komerční kosmetika je často vyráběna s cílem maximalizovat zisk, což může vést k používání levnějších, syntetických složek a méně udržitelných postupů. Je jen na vás, co si vyberete.
blog-organicka-kozmetika2

3. DOPAD NA ZDRAVÍ

Jedná se o jeden z nejdůležitějších faktorů, které spotřebitelé zvažují při výběru mezi organickou a komerční dekorativní kosmetikou.

* Nižší riziko podráždění a alergických reakcí - Organická kosmetika často obsahuje méně syntetických chemikálií a konzervantů, které mohou způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

* Bezpečnost složek - Certifikované organické produkty musí splňovat přísné normy týkající se bezpečnosti složek. Absence syntetických pesticidů a herbicidů při pěstování znamená menší riziko přítomnosti toxických reziduí v konečných produktech.

* Zdravotní výhody - Mnohé přírodní složky v organické kosmetice, jako jsou vitamíny, antioxidanty a esenciální mastné kyseliny, mohou mít pozitivní účinky na zdraví pokožky. Přírodní výtažky a oleje mohou pomoci hydratovat, vyživovat a chránit pokožku, podporovat její přirozené funkce a zlepšovat její vzhled. Skvělým příkladem je americká značka RMS BEAUTY, která spojuje složky prospěšné pro pleť, s funkčností, bezvadnou barvou a luxusem.

Mezi nejoblíbenější produkty, rozhodně patří RMS BEAUTY Lip Lights, krémový lesk na rty, který kromě krásného lesku dodává rtům hydrataci a výživu, díky obsahu peptidů, kakaového másla, shea másla a organického jojobového oleje.

Pro srovnání, složky běžné dekorativní kosmetiky mohou být povoleny podle různých regulačních norem, které nemusí být tak přísné jako organické certifikační normy. Tato kosmetika může obsahovat syntetické konzervanty (např. parabeny), umělá barviva a vůně, které mohou způsobit podráždění pokožky a alergické reakce, zejména u lidí s citlivou pokožkou. Některé složky, jako jsou sulfáty a silikony, mohou být příliš drsné nebo ucpávat póry, což může vést k problémům jako jsou akné a suchost pokožky.

blog-organicka-kozmetika4
4. EKOLOGICKÝ A ETICKÝ ASPEKT
Toto by mohlo být téma na samostatný článek, tak si to alespoň ve stručnosti shrňme. Právě organické kosmetické značky se velmi zajímají o udržitelnost a etické praktiky, včetně snižování ekologické stopy a používání recyklovatelných obalů. Stále více značek přichází s refill systémem, což znamená, že pokud produkt minete, dokupujete si už jen náplň, čímž se šetří životní prostředí a eliminuje se tvorba odpadu

RMS Beauty má k dispozici několik takových produktů, jako například. Lícenky - ReDimension Hydra Powder Blush, bronzery - ReDimension Hydra Bronzer a highlighter - ReDimension Hydra Dew Luminizer. Všechny mají dokonalou konzistenci, díky které se snadno nanášejí, krásné trendy odstíny a samozřejmě skvělé složky, které vyzdvihnou vaši krásu a zároveň se o pokožku skvěle postarají.

 blog-organicka-kozmetika3

5. CENA
Ano, připouštíme, že přírodní kosmetika je často o trochu dražší, než běžně dostupná „dekorativka“ v drogérii. Je to právě kvůli vyšším nákladům na prvotřídní přírodní složky a certifikované výrobní postupy.
V současnosti se už ale dají snadno najít značky, které jsou cenově dostupné a peněženku nezruinují. Náš tým se naprosto zamiloval do RMS BEAUTY, kterou již zmiňujeme i výše. Je to krásný příklad spojení skvělých produktů a krásné filozofie značky.

Mezi základní pilíře značky rozhodně patří kvalita a transparentnost, udržitelná budoucnost a zdravotní nezávadnost. RMS Beauty používá pouze přírodní, organické, divoce rostoucí a surové složky v bio kvalitě. Produkty neobsahují parabeny, lepek, syntetické vonné látky, GMO, sulfáty, ftaláty a mastek.Nejsou, a nikdy nebyly netestovali na zvířatech.

Toto je opravdu jen pár důvodů, proč se zamyslet nad používáním přírodně dekorativní kosmetiky. Cílem tohoto článku není hanit běžně dostupnou dekorativní kosmetiku, jen se trochu zamyslet nad tím, že ve stejné cenové kategorii, lze najít i něco lepšího a prospěšnějšího pro naši pokožku.